2012. október 11., csütörtök

Könyvajánló a lelki békéről



Andrew Matthews Legyél boldog most!  című könyvét barátnőm ajánlotta a figyelmembe. A könyv nagyon szemléletesen ábrázolja azokat a kihívásokat, amelyekkel meg kell küzdeni nap mint nap.


A Titok és Az Erő elolvasása után visszacsengenek azok a pozitív állítások, amelyeket e két könyv is tartalmaz.


Sok könyv ígéri, hogy annak elolvasása után megváltozhat az életed. Ezt az ígéretet nem is lehet számon kérni a könyv szerzőjén, viszont ha hagyunk elég időt magunknak, hogy az olvasottak beépüljenek a mindennapjainkba talán valamiféle pozitív változást megfigyelhetünk, ami főleg a hozzáállásunkon mérhető. 


A könyvben példaként hozott Lena nevű hölgy épp akkor vált el, pereskedtek ellene, a háza leégett, és az orvosai közölték vele, hogy harmadszorra is visszatért a rákbetegsége, ennek ellenére boldognak mondta magát. A szerző szerint a boldogságot nem a problémák hiányában leljük meg, hanem a boldogságra a problémák ellenére találunk rá.


Visszatekintve közgazdasági tanulmányaimra még a Pareto elv is más megvilágításba kerül. A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy a napi teendők nem bírnak egyforma fontossággal. Ha egy nap tíz feladatot kell elvégezned, akkor kettő ezek közül fontosabb lesz a többi nyolcnál. Nem tehetek meg MINDENT, de megtehetem a legfontosabb 20%-ot úgy, hogy  közben a maradék 80% miatt nem lesznek álmatlan éjszakáim.


Andrew Matthews szerint a lelki béke nem javak felhalmozásából származtatható, hanem ott kezdődik, amikor hálásak vagyunk azért, amink éppen most van. A hála érzete erőt ad, és a vonzás törvénye szerint még több dologért lehetünk hálásak nap mint nap.


Felejtsük el azt, hogy  "MEGPRÓBÁLOM", helyette "MEG FOGOM TENNI" legyen a jelszó.


Fontos dolog, hogy próbáljunk a jelenben maradni, nem a múlton rágódni és a jövőt tervezni. Az aggodalmakat pedig hagyjuk hátra, hiszen ha visszagondolunk eddigi életünkre nem volt olyan dolog, amit nem éltünk volna túl. :)

A könyv könnyed olvasmány, akár egyvégtében is elolvasható, a szerző karikatúrái pedig még látványossá is teszik a leírtakat. Ajánlom mindazoknak, akik most akarnak boldogok lenni. :) :) :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése