2012. november 10., szombat

Babanaplók

Blanka születésétől kezdve vezetjük a Gombos Edina-féle Babanaplót, amely nagyjából megfelel az elvárásainknak, évről évre nyomon követhetjük a gyerek nagykorúvá válásáig a legfontosabb eseményeket. A könyv 2008-ban jelent meg először, akkor ki is cikizték a szerzőt, hogy üres könyvet szerkesztett. (Még jó, hogy nem Ő tölti ki.)
 
Az egyes témakörök arányait azonban kreatív módon át szoktam hágni egy-egy szöveges rész leragasztásával. Gondolok itt arra, hogy a szerző a "bölcsis ballagás" témakörének is több oldalt szentelt, holott a mi bölcsinkben nem is volt ilyen. A találékony szülő ilyenkor él a felülragasztás eszközével.

Az ikrek születése után nem sokkal vásároltunk kék és rózsaszín babanaplót, amelyeknek a belső szerkezetét nem igazán vizsgáltam meg a vásárlás előtt (mondván minden babanapló nagyjából egyforma). Azonban ez súlyos tévedés volt a részemről, mert ezeknek a kis könyveknek a szerkezete meglepő módon csak a hatodik életévig kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, viszont az első évet hónapokra lebontva! Ez azt jelenti, hogy minden hónapban szigorúan ki kellene tölteni az alvási szokásokat, az étkezési szokásokat, a súly- és hosszúság adatokat. Ezt így visszamenőleg a 11. hónap felé elég túlzott elvárásnak tartom, értelme meg annyi mint a nullával való osztás. (Az elmúlt hónapokban többnyire a túlélésre hajaztam, és tényleg nem volt sem idő, sem energia a napló pontos vezetésére. Bízom benne, hogy ezt megértik gyermekeim, és nem fogjak majd számon kérni rajtam, hogy "Anya, hány grammos is voltam az öt hónapos születésnapomon?) De még ha a születésüktől kezdve szorgalmasan vezettem volna ezeket az adatokat, akkor is felesleges lenne tudni, hogy 7 hónaposan milyen alvási szokásai voltak a dednek. Egy szónál többet mond egy fénykép, ami történetesen pont a 7. hónap környékén készült.



Mi úgy tervezzük, hogy a babanaplókat a gyerekek a nagykorúvá válásával egyidőben kapják meg, addig elrejtjük valami bombabiztos helyre előlük.


Így hát maradunk az eredeti Gombos Edina-féle Babanaplónál, jövő héttől elkezdem vezetni, hogy az ikrek 18. születésnapjukon majd átadhassam nekik. Az ikrek 18. születésnapja 2029-ben lesz, a Blankáé 2027-ben. Bízom benne, hogy addig lesz hozzá erőm, energiám, vezetni.

P. S.: Akinek mégis tetszik a kék és rózsaszín babanapló, az jelentkezzen, féláron odaadom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése