2013. január 30., szerda

Kényes téma

Nemrég olvastam, hogy a Facebook használata (önmagával való) elégedetlenségi érzést vált ki egyesekből, mivel például a sok drága, egzotikus helyen készült nyaralási képen pózoló ismerősök látványa szembesíti az egyént saját sorsával, mely szerint számára még a belföldi nyaralás lehetősége is elérhetetlenül távol van. Ugyanez vonatkozik a gyermekre vágyó házaspárokra, a sok cuki bébifotó valószínűleg sóvárgással tölti el őket. Nyilvánvaló, hogy a Facebook-ra az emberek legtöbbször a boldog pillanataikról készült képeket teszik fel, legalábbis ritka például a kedvenc háziállat teteme melletti gyászt ábrázoló fotó. Kicsit képmutató világban élünk, a rossz élethelyzetről, kellemetlenségekről általában nem posztolunk.

Pedig a gyereknevelés sem csak rózsaszín vattacukor, ahogy azt a Bezzeganyán is megírták már jó páran. Jelenleg éppen nagyobbik gyermekem éjszakai bepisilési problémáját próbáljuk megoldani...

Amit lehetett elolvasni a témában a neten, mi szinte mindent elolvastunk. Lényeg, hogy aggodalomra semmi ok, szinte teljesen normálisnak tekinthető, hogy a már szobatiszta hároméves gyerek egyszer csak éjszaka újra be-bepisil, szerezzünk be gumilepedőt (megtettük), és a probléma (többnyire) majd magától megoldódik. Számon kérni a gyereket nem szabad, mert számára is szégyenteljes, hogy bepisil. Az okok egy része szervi eredetű, a másik része lelki, viszont a kettőt érdemes elkülöníteni egymástól, vagyis inkább kizárni orvos segítségével a szervi bajt.

Túl vagyunk már egy steril pohárba pisilés utáni laborvizsgálaton, egy Sumetrolim szirup-kúrán, egy egyhetes Gentamicin-krém használaton, és jelenleg a - laboreredményt követő - Tyrosur-krém van soron.

Jó hír, hogy másfél hete (a gyógyszeres kezelést követően) megszűnt az éjszakai bepisilés, jó esetben Blanka átalussza az éjszakát, rosszabb esetben felébreszt a bébiőrön keresztül, és közli, hogy pisilnie kell.

Amikor elkezdődött az éjszakai bepisilés, O. valahol (?) talált a neten egy ún. motivációs táblát, amely segíthet a probléma megoldásában. Azokon a napokon, amikor bepisilt éjszaka a gyermek, felhőcskét kap az adott nap, amikor pedig nem pisilt be napocskát. Ez - a kitalálója szerint - motiválhatja a gyereket, hogy csak napocskát szerezzen be - sűrű dicséretek közepette. O. neki is állt a motivációs tábla elkészítésének, bevallása szerint kb. 2.000.- Ft-ból kihozta, és a Blankának is tetszik, különösen a "Pinduj Pandujok" a tábla szélén.

Mivel a motiválást csak 1-jén kezdjük, így korai lenne eredményekről beszámolni, mindenesetre biztató, hogy Blankának tetszik a tábla...










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése