2012. november 22., csütörtök

Máglyarakás

Tipikus őszi-téli eledel ez a finom, fahéjas-diós édesség.



Hozzávalók:

10 db kifli
6 db tojás
8 dl tej
35 dkg cukor
16 dkg dió
10 dkg mazsola
6 dkg vaj
8 nagyméretű alma
1 evőkanál baracklekvár
fahéj
0,5 dl rum
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

1.) A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, majd hozzáadjuk a vajjal együtt felmelegített tejet.
2.) Beleáztatjuk a vajas tejbe a felkarikázott kifliket, egy kevés durvára vágott diót és reszelt citromhéjat is belekeverünk.
3.) Zsiradékkal kikent tepsit meghintünk zsemlemorzsával, majd erre halmozzuk a masszánkat.
4.) A maradék cukor felével meghintjük a masszát.
5.) Az almákat meghámozzuk, legyaluljuk és összekeverjük a cukros fahéjjal és a rumban áztatott mazsolával.
6.) Az almákat a masszára simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, amíg az alma megpuhul (kb. 15-20 perc).
7.) Végül a tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a lekvárt, és addig sütjük, amíg a hab barnulni kezd.