2012. május 17., csütörtök

Eredeti tótszerdahelyi túrós rétes






Ez a recept eredeti saját gyűjtésen alapul kb. 2005-ből, azóta néhányszor sikerült is megsütnöm. Képek mellékelve! Ma valahogy ez jutott eszembe...
Hozzávalók:

  • Tejbedara (1 csésze tejbe 3 kanál dara, kevés cukor)
  • 1 zsemle tejben áztatva (előtte felaprítani a zsemlét, és annyi tejet hozzá, hogy pont ellepje, és nem kell kinyomkodni)
  • Rizs (2 kanál rizs vízben megfőzve)
  • 1 kg túró (a legjobb az „OKÉ”)
  • 4 tojás sárgája
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tejszín (nem főzőtejszín!)
  • 2 dl tejföl (Danone)



Tészta:

30 dkg lisztet, 1 kiskanál sót, 2,5 -3 dl vizet összekeverünk, jól eldolgozunk (legalább húsz percig!!!), a végén 0,5 – 1 kanál zsírt adunk hozzá, hogy jobban lehessen nyújtani. Kis cipó lesz belőle, a tetejét zsírral meg kenjük, nejlont teszünk rá, hogy ne ragadjon, majd a konyharuhát ráhajtjuk. Pihentetés 15-20 perc.


Töltelék:

Túró (OKÉ)
Tejbedara
Áztatott zsemle
Rizs
Kevés só
2 marék cukor (ízlés szerint)
4 tojássárgája
2 dl tejföl (Danone)


Rétes-nyújtás


A tölteléket elszórtan kell rátenni, hogy mindenhova kerüljön. Feltekerés, szeletre vágás, agyagtálba helyezés, majd a 4 dl tejszínnel felöntés. Kevés zsírral meglocsoljuk.

Előmelegített sütőben 150-175 fokon sütni. Akkor jó, ha már a közepe sem tejszínesen rotyog.