2012. december 27., csütörtök

Egy karácsonyi gyöngyszem a konyhából

Karácsony másnapján O-val egy igazi különlegességet készítettünk a konyhában: korhely pontypaprikást erdei gombával, vajas-roquefortos galuskával.

A történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy az eredeti recept, amelyet átalakítottam, itt található. Az eredeti recept kinyomtatva három oldal, olvasmányos, tele képekkel, ugyanakkor ez megnehezíti azok dolgát, akik szeretik hozzávalók szerint, és pontokba szedve látni a receptet. Én most így bocsátom közkinccsé eme remeket:) :



Hozzávalók

1 kg pontypatkó
40 dkg (fagyasztott) erdei gomba keverék
2 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
2 nagy fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 kaliforniai paprika
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
Olivaolaj
2 db babérlevél

Bors
1,5 evőkanál szegedi édes fűszerpaprika
3 dl csirke alaplé (vagy leveskockából)
5 dkg roquefort sajt

Galuska: 4 tojás, 10 evőkanál tej, 10 evőkanál forró víz, 1 teáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió, 40 dkg liszt


1.) A pontypatkókat kifilézem, csíkokra vágom, megsózom, és fóliával lefedve beteszem a hűtőbe.
2.) Az erdei gomba keveréket felolvasztom, leitatom róla a nedvességet, forró olajon egy-két perc alatt megpirítom, majd félreteszem.
3.) A 2 dl tejfölt kikeverem az 1 dl tejszínnel, és szobahőmérsékleten hagyom állni.
4.) A lecsós pörkölt alapot elkészítem úgy, hogy két nagy fej vöröshagymát, egy zöldpaprikát, a kaliforniai paprikát, és egy paradicsomot kockára vágom, a két gerezd fokhagymát átnyomom.
5.) Vaj-olivaolaj keverékén, magas hőfokon kezdem sütni a hagymát, a két babérlevelet és a paprikákat.
6.) Hozzáadom a két kinyomott fokhagyma gerezdet és a paradicsomot, majd tovább pirítom.
7.) Sózom, borsozom, és másfél evőkanál szegedi édes fűszerpaprikával megszórom, elkeverem.
8.) Felöntöm 3 dl csirke alaplével, és felforralom. 
9.) Közepes lángon párolom kb. 10 percig, majd a babérleveleket félretéve összeturmixolom.
10.) Visszateszem a pürésített pörkölt alapba a babérlevelet és újra felforralom.
11.) Beleteszem a halcsíkokat, és 10 percig közepes hőmérsékleten főzöm a paprikást, puhítom a halat.
12.) Hozzáadom a vajon előpirított gombát, és egy-két percig tovább párolom.
13.) Az előre elkészített krémbe (tejföl-tejszín) egy kis szaftot belemerek, elkeverem, és behabarom vele a paprikást.
14.) Magas hőfokon megrotyogtatom, nem forralom fel, pár csepp citromlével enyhén megsavanyítom.
15.) Közben a galuskát kikeverem a fenti hozzávalók szerint, fél órát pihentetem.
16.) Alaposan kikeverek 5 dkg roquefort sajtot két evőkanál puha vajjal.
17.) Forró sós vízben kifőzöm a galuskát, leszűröm, majd forró vajon rögtön, hirtelen átpirítom.
18.) Egy tálban elkeverem a roquefortos vajjal, és azonnal tálalom.
Jó étvágyat!