Kicsit sem macerás, de az enyém*...
Kenyér
Hozzávalók:
1
púpos evőkanál szezámmag
1
púpos evőkanál lenmag
1
púpos evőkanál napraforgómag
1
púpos evőkanál tökmag
1
mokkáskanál porélesztő
3
mokkáskanál barnacukor
250
g tönkölybúza liszt
250
g fehér liszt
50
g vaj
1
teáskanál tengeri só
2
evőkanál tökmagolaj
1.)
A szezámmagot, lenmagot,
napraforgómagot, tökmagot megpirítjuk száraz serpenyőben.
2.)
A pirított magvakat mozsárba öntjük és
megtörjük. (Ha nincs mozsár, akkor nejlonzacskóba öntjük és húsklopfolóval
megtörjük.)
3.)
A megtört magvakhoz hozzáadunk 1
mokkáskanál porélesztőt, 3 mokkáskanál barnacukrot, 250 g tönkölybúza lisztet.
4.)
Az eddig összevert szárazanyaghoz adunk
kb. 250 g fehér lisztet úgy, hogy az egész szárazanyag max. 500 g legyen.
(Mérlegre helyezzük az edényt és csak annyi fehér lisztet adunk hozzá, hogy 500
g legyen.)
5.)
A kenyérsütő gépet körbe kivajazzuk, a
lapátokat is.
6.)
A kenyérsütő gépbe 3 dl kézmeleg vizet
töltünk, és feloldunk benne 1 teáskanál tengeri sót.
7.)
Beletöltjük a gépbe az előre összekevert
száraz anyagot, majd a tetejére két evőkanál tökmagolajat öntünk.
8.)
Bekapcsoljuk a gépet – alap kenyérsütő
programmal (általában 1. program).
9.)
Kelés közben félidőben a kenyér tetejét
késsel bevágjuk a rusztikus hatás érdekében.
10.)
Ezután megszórjuk egész magvakkal a
sütés előtt álló kenyeret.
11.)
Ha kész a kenyér rácsra helyezzük
kihűlni, hogy ropogós legyen a héja.
Eredeti forrásmegjelölés: Kenyérsütés otthon
*Csak ebből a cikkből nagyon nehéz kihámozni a sorrendet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése