2013. február 5., kedd

Az igazságérzetem (már megint!)

A Mária Bababolt Facebook-os oldalán találtam ezt az édes képet a babylegs-es elmélkedés kapcsán. A szerző a találmányok témaköréből indít, majd rövid úton a golyóstolltól a zoknicsipeszen keresztül eljut a babylegs-ig. Természetesen a golyóstollat a nélkülözhetetlenség jellemzi, míg a zoknicsipesz - szerinte - eltűnt a hálátlanság süllyesztőjében. Nosztalgikusan emlékszik vissza a zoknicsipesz feltalálójára, akit látott annak idején egy tévéműsorban, majd leszögezi, hogy véleménye szerint nem lett világhírű a zoknicsipesz, mivel nagyjából senkit nem érdekel, mi történik a zoknival, miután lehúzta az illető a lábáról, jobb esetben a szennyesbe dobta. A szerző véleménye szerint nem könnyíti meg a mosónők dolgát a zoknicsipesz, mert a szennyesben turkálni a zoknipárok után - úgy véli - undorító. Végül elismeri, hogy nincs információja a zoknicsipeszről, és arról sem, hogy meggazdagodott-e a zoknicsipesz feltalálója ("Bahamákon él-e").Fénykép: Babylegs story:
Ó, hogy ezt miért nem én találtam fel! Sóhajt fel az egyszeri ember, mikor olyan termékkel szembesül, ami annyira egyszerű, mint egy faék, de mégis nagyon hasznos. Az ilyesfajta találmányok aztán vagy világszerte ismertek és nélkülözhetetlenek lesznek, mint pl. a golyóstoll, vagy eltűnnek a hálátlanság süllyesztőjében, mint a zoknicsipesz. Utóbbira a nyolcvanas évekből emlékszem (nem értem már megint, mi ez a béna retrózás...), valami feltalálós műsorban mutatták azt a büszke középkorú családapát, aki nagyot álmodva még be is jegyeztette hiánypótló művét a Találmányi Hivatalban (reméljük, nem került neki sokba), nehogy valaki lemásolja és helyette gazdagodjon meg belőle. Szerintem nem lett világhírű a zoknicsipesz... Bár a cél nemes volt, mégpedig, hogy ne kéljen lába (érted, lába...) a zoknik párjának, amelyek a levétel után egy nagy fekete lyukba esnek, mégis, valahogy nem került be a köztudatba. Ezek olyan kis kerek műanyag izék voltak, amivel a párja mellett tudtad tartani a zoknit, mikor levetted. Szerintem ott bukott el a dolog, hogy mindenki tesz magasról a zoknikra attól a pillanattól kezdve, hogy lehúzza őket a lábáról. A szerencsétlen mosónőnek/-férfinak pedig egy kicsit sem könnyíti meg a dolgát, hogy mikor kell megkeresnie a zokni párját, a szennyesben vagy a szárítón... Sőt, szerintem a szennyesben sokkal undorítóbb keresgélni...
 (Jó, nem akarok igazságtalan lenni, létezik a híres csipesz 2011-ben is, és persze arról sincs infom, hogy a feltaláló a Bahamákon él-e.)
 De haladjunk kicsit anatómiailag felfelé, és máris elérkezünk a BABYLEGS-hez. Annyira nagyszerű, hogy a Nescafé-hoz hasonlóan a márkanév vált a terméknévvé. Pedig már sokan gyártanak ilyen kis lábvédőt, de a BABYLEGS méltán lett híres: kitűnő, strapabíró anyagból készült, számtalan gyönyörű változatban. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy mint "natural parenting" körökben oly sok gyártó, ők is kis családi vállalkozásként kezdték.
 Lehet ám, hogy Jane Fonda keze (lába?) van a dologban, mert az "aerobiczoknit" ő tette szalonképessé, persze felnőttek számára, a BABYLEGS pedig - nevéből adódóan - elsősorban babáknak, kisgyerekeknek készült.

Mint lelkes zoknicsipesz használónak a sok tárgyi tévedés kissé bántotta az igazságérzetemet, főleg azért, mert  némi rosszindulatot véltem felfedezni a szerző zoknicsipeszekhez fűződő viszonyában. De tudom, hogy csak a kicsinyes emberek sértődnek meg a rosszindulatú megjegyzéseken, és nem is biztos, hogy rosszindulatot kell keresni ott, ahol nem is az van. 

A golyóstollat a zoknicsipeszhez hasonlítani olyan, mintha almát hasonlítanék körtéhez, lehet, de nincs sok értelme. 

Véletlenül tudom, hogy a feltaláló, Aszódy József a találmányának bejegyzése után nem foglalkozott a hasonló megjegyzésekkel, állítása szerint annyi újdonságra érzéketlen, mindent elutasító emberrel találkozott, hogy belefáradt a küzdelembe. Azt is tudom, hogy nem a Bahamákon él, hanem Szekszárdon, és a találmány bejegyzését a sok silány hamisítvány is indokolja, erről itt lehet bővebben olvasni..

Ha a zoknicsipeszt helyesen használjuk, akkor nem kell a szennyesben kotorászni a zoknipárok után, mert azok ott már párosítva vannak, ezt részletesen itt olvashatjuk el. 
A lényeg, hogy a zoknicsipesz használatával nem kell többé zoknit párosítani! A zoknival együtt mosható, szárítható és tárolható a csipesz. Minden szín vagy forma egy családtagot jelölhet, így az egyforma zoknik is eredeti gazdájukhoz kerülnek vissza.

Igen, lehet, hogy nem lett világhírű a zoknicsipesz, de vajon hány magyar találmány lesz világhírű? (És itt most nem a golyóstollra kell elsősorban gondolni.) A zoknicsipesz a saját küldetését teljesítette: sok igényes háziasszony bevezette a háztartásában a használatát, sőt, még talán a férjét, gyerekeit is rávette arra, hogy használják. Ezzel sok háziasszony megkíméli magát a vesződséges zoknipárosítgatástól, több ideje jut más, hasznosabb tevékenységekre.

2 megjegyzés: