2012. május 25., péntek

Kéretlen útravalók

Popper Péter szerint "az emberek többsége egy pillanatig sem tud valamilyen megváltás-kép délibábja nélkül élni. Ezért csak vár, vár, és közben türelmetlenül elfogadja azt, ami nem kell neki, mert minden korszakot átmenetinek érez. Majd holnap, majd hétfőn, majd jövőre kezdődik az igazi élet... 

 

Nem tudja, hogy minden napja igazi élet - ami lassan elmúlik, s egy napon ráébred arra, hogy most már minden úgy marad, ahogy van, nincs lehetőség újrakezdésre. Szerintem mindezzel szemben egyetlenegy lehetőségünk van: megtanulni szeretni a saját történetünket, minden vacakságával és csalódásával együtt."

 

Pedig a vereség, a kudarc soha nem végleges az ember életében, de még a háborúkban sem. Kudarcaink oka legtöbbször mi magunk vagyunk, csak ezt nagyon nehéz vállalni, mivel szüleink nem tanítottak meg a vesztés elviselésére. 

 

Egy versenyorientált világban könnyen lúzernek kiáltanak ki, ha nem Te vagy a legjobb, a legokosabb, a leg... Nincs igazi eszköztárunk a kudarc, a trauma feldolgozására, csak ún. "okos könyvek" vannak, de a többség nem hisz ezek mindenhatóságában. Nem is mindenhatóak ezek a könyvek, de az biztos, hogy más megvilágításba helyezi sorsunkat, önmagunkat egy-egy odaillő mondat, idézet. 

 

Szendi Gábor szerint a dekadencia, a világvége jósolgatása csak menekülés az élet és a szabadság elől, és az evolúció arra tanít minket, hogy mindent a túlélés szempontjából kell mérlegelnünk. A sikeres túlélők mindig azok voltak, akik valamilyen előnyt tudtak kovácsolni a hátrányaikból. 

 

És itt most gondoljunk Stephen Hawkingra, aki annak ellenére, hogy motoros neuronbetegsége következtében súlyosan mozgáskorlátozott, aktív fizikus, író és közéleti személyiség és olykor színész (például az általa is kedvelt Star Trek egyik sorozatában játszotta saját magát). 

 

A példákat lehetne még sorolni de itt most egy kis Szendi Gábortól vett pozitív csattanóval zárom rövid könyvismertetőmet:

"Egy tréningen a pozitív átkeretezést gyakoroltuk. Az egyik kollégám azt mondta: "A víz alámosta a házunkat, és megsüllyedt a sarka. " Erre én: "Ne viccelj, házatok van?" :) :) :)

 

Nemrég került a kezembe ez a kis könyvecske, és állíthatom, hogy a szerzők neve garanciát jelent a minőségre:

2 megjegyzés:

  1. Amilyen rossz passzban vagyok mostanság, lehet hogy jót tenne egy kis pozitív szemlélet. A 3 napos hétvégén talán lesz alkalmam elolvasni a könyvet, vagy legalább elkezdeni.

    Köszi:)

    VálaszTörlés