Palermói
sült hal – Leslie módra
Hozzávalók
(6 személyre):
8
szelet tengeri hal,
2
citrom(meghámozva, hogy a keserű fehér héja ne legyen rajta!),
3,5 dl tejszín,
1
gerezd fokhagyma(vagy granulált fokhagyma),
6-8
evőkanál (lehetőleg olíva-) olaj,
2
kávéskanál só,
1
kávéskanál bors,
halízesítő
fűszerkeverék
Elkészítés:
A
halszeleteket mindkét oldalukon megszórjuk sóval, borssal, csipetnyi
fűszerkeverékkel, fokhagymával.
Egy
nagyobb jénai edény aljára karikára vágott citromot teszünk, óvatosan
ráhelyezzük a halszeleteket, és kevés olajjal meglocsoljuk(az edény méretétől
függően 1-2 rétegben).
Előmelegített
sütőben harminc percig sütjük.
A
halszeleteket a jénai tálból lapátkanállal kiemeljük, tálra téve melegen
tartjuk.
Az
edényben visszamaradt citromos/fűszeres/halas levet a tejszínnel egy
serpenyőben elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandóan
kevergetve öt percig főzzük(én egy kis ételsűrítőt is tettem bele…).
Ezzel
a mártással leöntjük a melegen tartott halszeleteket, és forrón, vajban forgatott
széles(papardelle vagy tagliatelle) tésztával tálaljuk, citromkarikákkal
díszíthetjük.
(A
történeti hűség kedvéért az eredeti recept:
Hozzávalók
(6 személyre): 8 szelet tengeri hal, 3 citrom, 1 pohár tejszín, 1 gerezd
fokhagyma, 6 evőkanál (lehetőleg olíva-) olaj, 2 kávéskanál só, kávéskanál
bors, halízesítő fűszerkeverék
Elkészítés:
A halszeleteket mindkét oldalukon megszórjuk sóval, borssal, csipetnyi
fűszerkeverékkel. Nagyobb serpenyőt egy evőkanál olajjal kikenünk, és a
megtisztított fokhagymagerezddel jól bedörzsöljük. A serpenyő aljára két,
karikára vágott citromot teszünk, óvatosan ráhelyezzük a halszeleteket, és
kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben harminc percig sütjük. A
halszeleteket a serpenyőből lapátkanállal kiemeljük, tálra téve melegen
tartjuk. A harmadik citrom levét a tejszínnel és a serpenyőben maradt lével
elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve öt percig
főzzük. Ezzel a mártással leöntjük a melegen tartott halszeleteket, és forrón, vajas
burgonyapürével tálaljuk, citromkarikákkal díszíthetjük.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése