2012. május 28., hétfő

Pünkösd az Ikrek jegyében


Pünkösd hétfő délutánján szunyókálás helyett a gép előtt ülök ugrásra készen, hogy Á. fiam - aki 5,5 hónapos -  mikor fog felébredni és üvölteni az elmaradt ebéd miatt. 

Pedig az egészről csak Á. tehet. Egyszerűen kinevetett ahogy közelítettem felé a cumisüveggel, és nem volt hajlandó enni a szokásos időben, ahogy azt N. ikertestvére tette. Á. fiam gügyörészett és vigyorgott. Innentől nem volt más választásom, Őt is letettem aludni a szokásos időben, mintha evett volna. El is aludt a kis drága, de persze korántsem olyan nyugodtan, ahogy tele hassal szokás, úgyhogy most várom, mikor szólal meg a bébiszitteres őrző-védő berendezés, hogy Á. üvölt és követeli a jussát. 

Az is érdekes, hogy az ikrek hogyan reagálnak egymás hangjára, sírására. Azt vettük észre, hogy amikor baj van (hasfájás, nátha vagy egyéb betegség) és akkor sír valamelyikük, akkor szolidaritásból a másik is rákezdi olyan tessék-lássék módon. Ha meg nincs olyan nagy baj (hisztit diagnosztizálunk), akkor simán szunyókál a másik testvér, hiába üvöltenek mellette.

Nagyobbik lányomtól szoktam kérdezni néha, ha nagyon sír a húga, hogy árulja el, miért sírhat szerinte, hiszen Ő még közelebb van a babanyelvhez, jobban megérti testvérét talán, mint az édes anyukája. Egyszer ezt válaszolta az én okos, 2,5 éves B. lányom: "Azért sír, mert az apukája elment dolgozni, és otthagyta a bölcsiben." Ezt követően többször már meg sem mertem kérdezni ebben a témában a véleményét... 

Ikernek lenni érdekes dolog lehet, de az még jobb lesz, ha a három gyermekem korban már annyira "összenő", hogy együtt tudnak játszani a játszótéren, és nekünk csak tényleg ülni kell a padon és figyelni őket. Azt vettem észre, hogy egyke gyerekek, akiket elvisznek a szüleik a játszótérre, erősen szülő-függők, nehezen szakadnak el szocializálódni a többiekhez. Most még B. is ilyen, hiába jár bölcsibe. Hanem majd kb. két év múlva a három gyerekem olyan vidáman fog együtt játszani a játszótéri homokozóban, hogy csak na. Ezzel az idilli képpel mára be is fejezem az írást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése